Bugaboo Donkey Mono kokemuksia

Olemme nyt käyttäneet meidän Bugaboo Donkey Mono -rattaita yli puoli vuotta ja eri sääolosuhteissa, joten on aika kertoa kokemuksia rattaista. Tässä välissähän Bugaboolta on tullut jo uusi Donkey2 malli, mutta tämä meidän malli on se pelkkä Donkey. Meillä rattaat ovat olleet ihan päivittäisessä käytössä, lukuunottamatta aikoja, kun odoteltiin varaosia etupyöriin (tästä lisää alempana).

Ihan alkuun on kehuttava näiden todella kevyttä työntötuntumaa. Ilmarenkaat kulkevat todella hyvin maastossa, kuin maastossa. Vain kaksi kertaa on lunta tullut niin paljon, että olen joutunut vetämään rattaita perässäni, mutta noilla keleillä ei eteenpäin pääsisi, kuin kelkalla 😉 Donkeyssa olisi kahden renkaan työntömahdollisuuskin, mutta sitä en ole vielä edes opetellut.  Voinkin siis hyvin suositella näitä rattaita, myös lumisempiin olosuihteisiin, kuin mitä täällä pk-seudulla on. Donkeyn eturenkaat saa lukkoon, joka helpottaa kulkua epätasaisessa maastossa. Itse tykkään kuitenkin pitää eturenkaita auki, jolloin näillä mm helppo puikkelehtia vaatekaupoilla tms, kun rattaat pyörähtävät paikallaan ympäri.

Vastasyntyneen vauvan kanssa näillä voi käyttää auton turvaistuinta kaupoilla, jonka saa kiinni erikseen hankittavan adapterin avulla. Meillä oli esimerkiksi Maxi Cosin Pebble Plus, joka kiinnitettiin näihin Maxi Cosin adapterilla.

Olen täyttänyt ilmarenkaita kerran ja niiden pumppaaminen on todella helppoa. Muistaakseni Donkey2 rattaisiin on vaihdettu vaahtokumitäytteiset renkaat ja olen kuullut ihmisten ostavan Donkey2 rattaat ja vaihtavan niihin renkaat näistä ykkösistä. Eli ilmarenkaat ovat monien mielestä paremmat.

Donkeyn aisassa ei ymmärrykseni mukaan saisi pitää hoitolaukkua, joten meillä pehmeä versio (kurkkaa täältä), jonka saa tuohon sivukoriin kätevästi. Toki on myönnettävä, että muutaman kerran ostoksilla ollessa olemme aisassa laukkua kantaneet korin ollessa varattuna muille kasseille.

Aisassa on säätöä pidemmällekin työntäjälle. Itse olen 173cm ja aisaa ei ole ollut tarvetta edes vetää kovin ylös. Vauvakoppa oli ehkä vaunuaikana hieman alhaalla jos vertaa vaikkapa Stokken rattaisiin, joissa koppa ja istuin paljon korkeammalla. En kuitenkaan kokenut tuota haitaksi. Hyvin sain vauvaa nosteltua kopastakin. Tässä alla muutama vanha kesäkuva vaunuista kopan kanssa.

Vaihdoimme vaunuista ratasistuimeen pojan ollessa puolivuotias. Hän ei tuolloin kuitenkaan vielä istunut kovin tukevasti, joten ratasosaa pidettiin vain alla olevan kuvan lailla makuuasennossa (kuvissa pieni juuri unilla, joten en napannut kuvia pystymmässä asennossa). Myöhemmin asentoa sai vaihdettua pojan kaivatessa hereillä ollessaan vaihtuvia maisemia puoli-istuvaan ja istuivaan asentoon. Näissä on siis vain kolme mahdollisuutta pitää ratasosaa. Istuvassa asennossa istuin on melko pystysuorassa, joten se tuntuu vielä näin 8kuisellekin liian pystyltä. Onneksi poika on viihtynyt hyvin tuossa puoli-istuvassa asennossa hereillä ollessaan. Tässä yksi ominaisuus, jota en osannut ajatella ennen vaunujen hankintaa. En siis yhtään tiedä löytyykö muilla valmistajilta enemmän asentomahdollisuuksia.

Meidän poika nukkuu lähes päivittäin rattaissa päiväunet, joten niihin hankittiin kunnollinen lämpöpussi. Tuonne vain poika sisään ja pihalle unille (kyseessä tämä High Performance Footmuff). Rattaita onkin helppo siirrellä ulos /sisään ja niitä saa vedettyä muutaman portaan ylös/alas helposti yksin.

Bugaboon Donkey Mono rattaistahan on mahdollista tehdä myös duot (kahdelle eri ikäiselle lapselle) tai twinit (kaksosperheisiin) myöhemmin tilaamalla niihin erikseen toisen istuinkehikon. Meille rattaat valikoitui tuon kätevän sivukorin takia, jossa on kuljetettu niin meidän vanhaa koiraherraa, kuin ostoksia sekä vaippalaukkua. Varsinkin alkuun, kun nämä ovat vaunuina vauvakopalla, on alakori aika ahtaalla ja sivukoria helpompi käyttää tavaroille. Mutta myös sadekeleillä, kun alakori kastuu, on sivukori paljon kätevämpi. Hankin heti alkuun sivukoriin myös sadesuojan, joten omat tavarat pysyvät sateellakin siellä kuivana.

Vaunut on tilattu Babyplus.nl verkkokaupasta, jonka palvelu ollut erinomaista! Olen joutunut reklamoimaan muutamaan otteeseen naksuvasta sekä väärään asentoon lukkiutuvasta etupyörästä ja reklamaatio onnistunut hyvin molemmilla kerroilla. Meidän vaunujen eturenkaisiin on reklamaation myötä vaihdettu uudet swivel wheel -lukot ja nyt rattaat toimivat taas niinkuin pitää. Jos jotakin arvelluttaa ulkomailta tilaaminen niin reklamaatiot hoituvat niissä kuulemani mukaan ihan samoin, kuin suomalaisessa liikkeessä asioidessa. Takuun piiriin menevät osat / reklamaatiot kuitenkin välitetään aina Bugaboolle, jossa tehdään päätökset toimenpiteistä. Bugaboo toimitti meidänkin tapauksessa uudet osat Babyplussalle ja he taas postittivat ne meille.

Plussat ja miinukset rattaista

Plussat

 • Kevyt työntötuntuma! Meilläkin jo alkaa olemaan kyytiläisellä painoa, mutta silti rattaat kulkee kuin unelmat.
 • Sivukori helpottaa tavaroiden kanssa
 • Sun Canopy suojaa hyvin paistavalta auringolta sekä tuiskulta ja tuulelta
 • Mahdollisuus laajentaa kahdelle lapselle jos tarvetta
 • Korista huolimatta rattaat eivät ole kauhean leveät. Mahdut siis hyvin kulkemaan ovista.
 • Lisävarusteiuden laaja valikoima; jokaiselle löytyy tarvittavat setit oman maun mukaan (meillä mm Maxi Cosi Adapterit, pullo/kuppiteline ja HP lämpöpussi)
 • Kaunis muotoilu. Useammat markkinoilla olevat rattaat ovat mielestäni rumia, Bugaboolla kaikki mallit kauniita

 

Miinukset

 • Paino ei jakaudu tasaisesti Donkeyssa, kun kyytiläinen on toisella reunalla. Jos siis kuljet paljon kaltevalla tiellä, ei nämä ole sinun rattaasi
 • Korin puolella oleva eturengas naksuu helposti epätasaisessa maastossa jos korissa ei ole mitään painoa
 • Näillä ei voi juosta, sillä renkaat alkavat väpättämään. Meillä asia korjaantui uusilla lukoilla, mutta niillä peruslukoilla olevat renkaat väpättävät. Eli jos ajattelit kiirehtiä vaikka bussiin, on sinun ensin lukittava eturenkaat ja sitten yritettävä vain kävellä reippaammin ilman, että aisaa painaa liikaa. Eli juoksuvaunut hankittava erikseen jos lenkille aikoo
 • Ratasistuimessa vain kolme eri korkuista asentovaihtoehtoa
 • Rattaat vievät paljon tilaa autosta
 • Turvakaari on irroittettava kokonaan lasta nostellessa, eli siitä puuttuu se sarana, jolla turvakaaren saisi vaan käännettyä sivuun nostelun ajaksi

 

 

 

*Rattaista on saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan Babyplus.nl -verkkokaupasta.

Elina / Place for Dreams - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *