Loppiaisen pullakranssi

Hyvää loppiaista! Tässä herkullisen pullakranssin ohje. Pullaa kokeilin viime viikonloppuna ja siitä tuli todella herkullista. Voi aloittaa pullan teon millä tahansa suosikki pullataikinareseptilläsi, itse teen aina Kinuskikissan reseptillä, joka tässä hänen blogistaan lainattuna.

Taikina:

200 g voita

5 dl täysmaitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl kardemummaa

2 tl suolaa

1 muna n.

15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: muna

Pinnalle: raesokeria

Kerrosten väliin: kanelia, sokeria ja voita sekä omena-kaneli marmeladia

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Nosta taikinakulho vesimukin tilalle ja pidä mikro pois päältä.

pullakranssi.jpg

Vaivaa kohonnut pullataikina ja jaa se neljään osaan. Kauli jokainen osa ohueksi levyksi ja käytä ympyrämuodon luomiseen vaikka isoa ruokalautasta. Siirrä kaulittu ja ympyräksi leikattu taikinalevy pellille, jossa leivinpaperi. Nyt saat maun mukaan laittaa kerroksen päälle voi-, kaneli-, ja sokeriseoksen tai marmeladin. Itse laitoin kahteen ensimmäiseen kerrokseen voi-, kaneli-, ja sokeriseoksen ja viimeiseen marmeladin.

Toista siis kaulinta, leikkaus ja lisää uusi kerros edellisen päälle sekä mausta se makusi mukaan. Kolmeen kerrokseen tulee mausteita ja viimeinen jätetään kanneksi. Laita tämän jälkeen uuni päälle (vanhemmissa uuneissa 200 astetta ja uudemmissa kiertoilmauuneissa 175).

Leikkaa taikinakerrokseen neljä tasaista viiltoa siten, että keskelle jää noin juomalasin kokoinen tyhjä alue. Leikkaa tämän jälkeen jokaiseen neljäsosaan vielä kaksi viiltoa ja näin sinulla pitäisi olla taikinassa 12 osaa. Kiepauta aina kaksi vierekkäistä osaa vastakkain ja painele niiden päät yhteen. Jätä pyöritelty taikina vielä kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi ja voitele kohonnut kranssi kananmunalla. Itse laitoin tämän jälkeen loput marmeladit pullakranssin keskelle ja lisäsin raesokerit päälle. Paistoimme kiertoilmauunissa 175 asteessa n 45minuuttia.

Elina / Place for Dreams - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *