Syvien unien lähteillä

Meillä on ollut makuuhuoneessa meneillään parempien unien metsästys. Nukuimme aivan liian pitkään aivan liian vanhassa sängyssä. Olinkin todella iloinen, kun sain kutsun pari viikkoa sitten järjestettyyn Unikulman tilaisuuteen, jossa saimme kuulla saloja unten maailmasta. Olin täysin tietoinen tuosta liian vanhasta sängystämme, mutta oli mielenkiintoista kuulla myös muistakin tekijöistä, joilla unten laatua saadaan parannettua. Alkuvuodesta ollessani pidempään kipeänä ja lähes vuodepotilaana todella heräsin tuohon heikkoon tilanteeseemme sänkymme suhteen. Oli ihan kamalaa kärvistellä sängyssä kipeän selän kanssa ja käännellä kyljeltä toiselle unta hakien. Normaalisti nimittäin olen melko hyväuninen ja huonoimmissakin sängyissä nukun hyvin (vaikkakin herään kyllä paikat jumissa ja se kertoo sängyn huonoudesta).

placefordreams.unikulma.6.jpgplacefordreams.unikulma.jpg

Unikulman sänkyjä valmistetaan täällä Suomessa käsityönä ja jokainen sänky räätälöidään liikkeessä tehtyjen mittausten perusteella juuri sinulle sopivaksi. Kävin liikkeessä tälläisessa painoanturisängyssä, jossa asentoani mitattiin. Nukun aina kyljelläni ja aloitimmekin mittaamalla tuon asennon painopisteitä. Minut pyydettiin mittausta varten myös makaamaan selälläni, jolloin heti sanoin, etten muuten koskaan nuku näin. No syykin tähän löytyi heti. Anturin mittauksesta asiantuntija huomasi alaselässäni olevan jännitystä ja kysyikin onko minulla ollut ongelmia alaselkäni kanssa. Totuus on, että olin kärsinyt toimistotyöläisenä jo pitkään alaselkäsäryistä, jotka ovat helpottaneet vasta, kun sain työpaikalle sähköpöydän ja nykyään seisonkin vähintään puolet työpäivästä. Minut kuitenkin yllätti, että tuo vanha vaiva näkyy edelleen vartalostani (katso kuvasta alla).

placefordreams.unikulma.1.jpg

Ergonomia nukuttaessa vaikuttaa ryhtiimme ja varsinkin kasvavilla nuorilla olisi erityisen tärkeää olla kunnollinen sänky, kun vartalo hakee vielä muotoaan. Kasvaville nuorille suositeltiin tyynyn vaihtamista päästä toiseen, jotta sängyssä nukkuisi mahdollisimman monipuolisissa asennoissa. Samaa suositeltiin pariskunnille, eli kannattaa vaihdella puolia silloin tällöin. Kunnollisella sängyllä ja hyvällä sänkyergonomialla pystyy ehkäisemään monia eri vaivoja. Ergonimisen sängyn onkin tarkoitus asettaa sinut täysin oikeaan asentoon, jossa kroppasi kaikki paikat ovat rennosti ja näin ollen saatella sinut syviin uniin.

Sain Unikulmalta uuden tyynyn kokeiluun. Pakko sanoa, että unen laatu parani kertaheitolla jo pelkän tämän uuden tyynyn myötä. Saamani Astro- tyyny on ergonomisesti muotoiltu vaahtomuovityyny. Tämä erikoistyyny muotoutuu kehon lämmön ja painon mukaan antaen tarvittavan tuen niska- ja hartiaseudulle. Tyynynpäällinen on pestävä ja täyte imuroitava. Tyynyn voi muokata S, M L korkeuksille irtopalaa ja asentoa hyödyntäen. Minulle mukavin on tuo korkein L vaihtoehto.

Vaikka siis hankkisit uuden upean sängyn ja siihen ne suloisimmat pellavalakanat, niin huono tyyny pilaa kyllä kokonaisuuden. Henkilökohtaisesti pidän korkeista ja jämäköistä tyynyistä ja kuunnellessani Unikulman asiantuntijan kertomaa huonoista tyynyistä tajusin kotonani olleen juuri sellainen. Eli tyyny, jota joutui pöyhimään ja jonka alle jouduin joka yö tunkemaan käteni, jotta se tuki niskaani tarpeeksi.

placefordreams.unikulma.3.jpg

Tässä vielä muutamia tärppejä parempien unien metsästäjille;

– Tyyny ja patjansuojus olisi hyvä pestä n 3kk välein ja lakanat tulisi vaihtaa kerran viikossa

– Aamuisin ei kannata pedata sänkyä heti, vaan antaa sen kuivua ja hengittää yön jäljiltä

– Makuuhuoneeseen kannattaa valita harmoninen sävymaailma ja mukavia mielleyhtymiä tuovia kuvia / tauluja

– Ilmanvaihdon on oltava riittävä ja myös ilmakosteus kannattaa mitata

– Sänkyä ei kannata sijoittaa ikkunan alle, jottei poskiontelot altistu kylmälle ilmalle

– Helposti siivottava makuuhuone ja sen siisteys on tärkeintä

– Makuuhuoneeseen ei kannata sijoittaa mitään töistä muistuttavaa (kuten työpistettä)

Unikulmalla käynnin jälkeen makuuhuoneemme on saanutkin tyynyni lisäksi jo uuden sängyn sekä verhot. Nyt meillä taas nukutaan todella hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *