Rieslingit riviin ja ystävät kokoon

Olen ehdottomasti Riesling-tyttöjä. Tämä kaikki alkoi mieheni ensimmäisenä ulkomaanvuotena, kun tutustuin Alsacen Rieslingeihin, joita löytyi Ranskan lähikaupasta melkoinen valikoima. Tuon jälkeen aina Suomessakin olen valikoinut juomakseni juurikin Alsacen alueen Rieslingiä, niin ravintoissa, kuin illanistujaisiinkin. Välillä olen joutunut pakon edessä tästä poikkeamaan, mutta pääsääntönäni on aina sama alue ja rypäle, mitä viineihin tulee. Alsacen viinialue sekä Riesling saattaa jopa vilahtaa Ranska -aiheisissa vanhoissa postauksissani. Tästä historiasta johtuen, olinkin todella innoissani, kun sain yhteistyön merkeissä Norexilta maisteluun heidän maahantuomansa Wolfberger-tuoteperheen viinejä. Näistä olin aiemmin maistanut vain yhtä, joten oli todella hauskaa päästä kokeilemaan kaikkia viinimaistelun merkeissä.

Näiden myötä kutsuin ystäväni kylään pienelle viinimakumatkalle. Sää sattui meitä suosimaan oikein kunnolla ja päivä aloitettiinkin istuskelemalla parvekkeella auringonpaisteessa ja hiljalleen kokkailtiin ruokaa ennen, kuin aloimme tosi toimiin.  Runsaalle viinilasivalikoimalleni oli taas hyvää käyttöä, kun jokaiselle tuli kattaukseen 4 lasia. Kattauksessa meille oli vielä ”viinimaistelualuset”, joihin saimme kirjata ylös omia muistiinpanoja.

placefordreams.viini.4.jpg1-Desktop196.jpg

Maistelun aloitimme Crémantilla, joka myös tuttua Ranska-ajoilta. Wolfberger Crémant d’Alsace on samppanjamenetelmällä valmistettu kuiva, hedelmäinen ja hapokas kuohuviini. Mitä meidän arvokas raatimme olikaan tästä mieltä; voimakas, kirpeä ja hapokas olivat amatööriraatimme kuvailut juomasta. Sopii hyvin esimerkiksi alkumaljaksi juhlaan tai viemisiksi syntymäpäiville tms, josta itsekin innostuin ja hankin pullon upealle kolmevitoselle.

placefordreams.viini.3.jpg

Sitten pääsemme raatimme toiseen suosikkiin; nimittäin Wolfbergerin W3, joka on sekoitus kolmea klassista Alsacen rypälettä; Rieslingiä, Muscatia ja Pinot Gris ´tä. Kuiva, hedelmäinen ja tasapainoinen viini on täydellinen kumppani vaaleille kaloille sekä salaatille. Se sopii myös mitä mainioimmin seurusteluviiniksi ja olikin pulloista ainoa, joka tyhjeni illan aikana ihan kokonaan.

Tähän väliin tuli maisteluvuoroon monille varmaan näistä se tutuin, tuo keltaisella etiketillä varustettu Riesling. Tämä on mielestäni klassinen Riesling; kuiva, raikas, hedelmäinen ja hapokas. Me maistoimme tässä sitruksisuutta sekä hapokkuutta. Toimi erittäin hyvin ja noiden pehmeämpien kaveriensa rinnalla tämän hapokkuus nousi esiin ihan uudella tavalla. Juoma sopii merenherkkujen, kana- sekä kala, että etnisten ruokien kanssa nautittavaksi ja tätä perinteistä Rieslingiä valitsisin ehdottomasti illallispöytään tarjottavaksi.

Meidän illan menu oli melko kevyt; Turkkilaista Kisir (eli bulgur) salaattia, pestokanaa, tomaatti-basilika-mozzarellasalaattia, mansikka-vesimeloni-leipäjuustotikkuja ja eri juustoja. Tämäntyyppinen ruoka sopi mitä mainioimmin Rieslingien seuraan.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä päästiin eniten pisteitä keränneeseen Riesling – Pinot Gris sekoitukseen. Koko raatimme koostui esimerkiksi Kunfu Girlin fanittajista ja nyt taisimme löytää tuolle suosikille uuden kilpailijan. Riesling antaa viiniin raikkautta ja pirteyttä, kun taas Pinot Gris runsautta ja täyteläisyyttä. Maku on hedelmäinen ja muihin nyt maistelussa olleisiin verratessa makeahko.

placefordreams.viini.5.jpg

Ilta oli kaikin puolin mitä mainioin ja erittäin hauska. Yritimme ottaa vakavat ilmeet ja arvostella viinejä asiaan kuuluvin termein, mutta tässä ei todella onnistuttu. Repeävä nauru taisi olla illan teema, mutta se vain nostatti tunnelmaa. Iltaa istuttiin pimeään saakka parvekkeellamme, jossa oli ihanan lämmin kauniin päivän jäljiltä. Kyllä maailma on taas parempi paikka tällaisten hetkien jälkeen ja terassimme oli mukava korkata kesäkauteen asiaankuuluvin menoin.

PS Postauksen kuvat lainakamerallani Canon EOS M3. Olen edelleen mykistynyt tämän kuvalaadusta!

PPS Kiitos äidille ruokaehdotuksesta illanviettoon ja tietty myös viinilasivalikoimastamme.

*Yhteistyössä Norex ja Wolfberger viinit.

9 kommenttia “Rieslingit riviin ja ystävät kokoon

 1. Itsekin olen Riesling-tyttöjä :). En muista olenko maistanut Alsacen Rieslingejä, täytyykin kirjoittaa tuo muistiin. Viinit ovat minulle kyllä ehdottomasti kausijuomia: kesällä parasta on kylmä valkkari, syksyllä ja talvella puolestaan tekee mieli jotain täyteläistä punaviiniä :).

  1. Joo ehdottomasti kausijuomina vaihtuu meilläkin usein maut. Kesällä myös Róse on erittäin jees grilliruokien kaverina 🙂

 2. Muutama päivä sitten näin mainoksen näistä kyseisistä viineistä, ja kävikin mielessä että näitä täytyy testata. Juttusi tuli siis kuin tilauksesta, nyt tiedän mitä viedä tuliaiseksi juhannuksen viettoon 🙂

  1. Joo ehdottomasti nämä sopivat Juhannuksen viettoon 🙂 Rieslingejä on niin moneen lähtöön, joten kiva aina kokeilla uusia!

 3. Nuo kaikki on hyviä, paras kuktenkin W3! Joku näistä löytyy aina kassista kun kyseisessä liikkeessä asioin. Vaikka muitakin yritän katsella ja mietiä :)<br />
  Ps. muut blogit sulkee aina nämä keskustelut kun on käsitelty viinejä, liittyen johonkin lakiin. Toiv ei tule sulle hankaluuksia kun kommentointi onkin mahdollista…

  1. Uusia on aina kiva maistella, ettei aina mene tutulla ja turvallisella, niinkuin minä yleensä ;)<br />
   <br />
   Kiitos huolenpidostasi. Suomi ei ihan vielä ole onneksi täysi Pohjois-Korea ja sananvapaus on sallittua. Tätä uutta alkoholimainontalakia on toki selvitetty Valvirasta ja tässä lyhyesti siitä;<br />
   <br />
   &quot;Mikäli blogikirjoittaja saa vain satunnaisia tuotenäytteitä, eikä alkoholijuomateollisuuden toimija muutoin ohjaa kirjoittamista, katsotaan kirjoittaminen vapaaksi kansalaiskirjoittamiseksi, jota alkoholilain mainontasäännökset eivät koske.&quot;<br />
   <br />
   Tässä tapauksessa sain tosiaan pullot näytteiksi, en saanut kirjoittamisesta rahallista korvausta, eikä minua vaadittu postausta toteuttamaan. En siis toimi tässä kaupallisena toteuttajana, kenen tekemistä ohjataan, vaan ihan perus kansalaisena, kuka vapaasta tahdostaan toteutti postauksen.

  2. Joo, en itsekään pidä tästä kamalasta holhouksesta… <br />
   mutta on vaan pistänyt silmään että kun joku on kirjoittanut eaim juhlista, joissa näkyy alkoholipulloja etikettieneen niin aina perässä on lukenut että &quot;kommentoiti suljettu alkoholilakiin&quot; yms vedoten. Olenkin ihmetellyt ettei saisi edes keskustella, kun kukaan ei kuitenkaan koskaan ole kehoittanut muita juomaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *